Запрошуємо дорослих на вакцинацію проти дифтерії та правця!

В Україні вкрай низький рівень охоплення щепленнями від дифтерії та правця: 2018 року кожен другий дорослий не зробив необхідного щеплення. За таких умов експерти прогнозують можливий ризик виникнення спалаху дифтерії. Єдиний спосіб захиститися – зробити щеплення.

В структурних підрозділах КНП « Березівський районний ЦПМСД » в наявності є вакцина АДП-м, виробник Байолоджикал ЛТД, Індія.

Вакцина безпечна, має сертифікати якості.

Для профілактичних щеплень дорослих проти дифтерії і правця використовується адсорбована вакцина зі зменшеним вмістом антигену (АДП-м). Усі дорослі підлягають ревакцинації АДП-м кожні 10 років.

Якщо пропущена доза ревакцинації, не слід розпочинати спочатку серію вакцинації, незалежно від того, скільки часу минуло. Необхідно ввести дозу АДП-м, яка була пропущена, й від цього часу вести відлік до наступної ревакцинації (10 років).

Якщо людина не отримала жодного щеплення, або у неї немає ніяких даних про імунізацію, тоді рекомендується трикратне введення АДП-м з інтервалом між першою і другою дозами 30-45 днів, між другою і третьою – 6-12 місяців. Наступна ревакцинація передбачена через 10 років однократно.

У разі необхідності підтвердження щеплювального статусу пацієнтам рекомендується пройти лабораторне обстеження на наявність антитоксичного імунітету до дифтерії і правцю.

Вакцина АДП-м інактивована, тому її можна застосовувати в поєднанні з іншими інактивованими та живими (крім БЦЖ) вакцинами відповідно до інструкції про застосування.

Зверніться до свого сімейного лікаря, щоб дізнатися дату наступного щеплення проти дифтерії та правця!

З повагою,

Головний лікар

КНП « Березівський районний ЦПМСД» І.М.Кондрашова