Охорона здоров’я

З метою надання доступної, якісної, сучасної медичної допомоги населенню, для покращення надання медичної допомоги матерям та дітям, профілактики та лікування соціально небезпечних хвороб  продовжено реформування сфери охорони здоров’я району на первинному рівні.

До складу КНП « Березівський районний ЦПМСД» входять: 1 відділення загальної практики сімейної медицини, 6 амбулаторій загальної практики сімейної медицини, 24 фельдшерські пункти. та 4 фельдшерсько-акушерські пункти.

З 1 серпня 2018 року заклад реорганізовано шляхом перетворення в комунальне некомерційне підприємство. З жовтня місяця 2018 року підписаний договір з Національною службою здоров’я України.

Заклад надає первинну медичну допомогу хворим в амбулаторних умовах, вдома, та на ліжках денного стаціонару при кожній амбулаторії. Відкрито кабінети ДОТ-терапії для амбулаторного лікування хворих на туберкульоз, є можливість обстеження в клініко-діагностичній лабораторії, надається і фізіотерапевтична допомога.

Продовжуються підписання декларацій між пацієнтом та сімейним лікарем з надання первинної медичної допомоги. Частка населення, що заключили декларацію з сімейним лікарем складає 62,9 %,

Кількість працюючих – 122 особи, з них лікарів – 14 ( в тому числі сімейних лікарів – 12), медичних сестер – 51, молодшого медичного персоналу – 23 особи, іншого – 32 особи. Забезпеченість населення району лікарями загальної практики сімейної медицини складає 73,6 %, з них 46,5 % працює у структурних підрозділах закладу в сільській місцевості. Курси підвищення кваліфікації пройшли 36 медичних сестер, отримали вищу та першу категорію , 4 медичні сестри пройшли спеціалізацію.

Лікарі центру регулярно беруть участь у роботі загальноукраїнських та обласних науково-практичних конференціях і семінарах.

За 2019 рік проведено 73,2 тис. лікарських прийомів.

Проводилася робота по реалізації програми «Здоров’я» по забезпеченню безоплатними та пільговими лікарськими засобами за рецептами лікарів , згідно Постанови КМУ від 17 серпня 1998р. №1303 «Про впорядкування безоплатного та пільгового відпуску лікарських засобів за рецептами лікарів у разі амбулаторного лікування окремих груп населення та за певними категоріями захворювань» на загальну суму 88,600 грн.

Для зниження рівня смертності від гострого інфаркту міокарда , первинної інвалідності, зумовленої серцево-судинними та судинно-мозковими захворюваннями, продовжено реалізацію Урядової програми «Доступні ліки» шляхом виписування лікарями ЗПСМ електронних рецептів з подальшим відпуском цих ліків в аптечних закладах району.

Для зниження рівня захворюваності на туберкульоз, запобігання поширенню ВІЛ-інфікованості населення  проводиться анкетування населення, дослідження мокротиння, використання швидких тестів на ВІЛ – інфекцію, гепатити В та С.

Для оперативного вирішення діагностичних проблем, вибору тактики лікування у складних пацієнтів, комплексного покращення якості надання медичних послуг мешканцям Березівського району впроваджено телемедицину, яку започатковано на території Одеської області.

В структурних підрозділах центру створюються комфортні умови для перебування пацієнтів: проводяться ремонтні роботи кабінетів лікарів ЗПСМ, закуплено необхідне медичне обладнання, меблі тощо, відповідно до затвердженого табеля матеріально-технічного оснащення лікувально-профілактичних закладів. Всі амбулаторії загальної практики сімейної медицини та фельдшерські пункти забезпечені оргтехнікою та мають безперебіний доступ до Інтернет.

Протягом 2019 року з різних джерел фінансування на покращення матеріально-технічної бази закладу використано 848547,09 грн, з них: на ремонтно-будівельні роботи – 49100 грн.; для придбання медичного обладнання та апаратури -174476,31 грн.; меблі, мʹякий та твердий інвентар – 16760,76 грн.; для придбання комп’ютерної техніки – 138500,02 грн; на ремонт автотранспорту – 78554 грн. ( 7 одиниць ); інформаційні вироби (стенди, вивіска закладу ) -2613,00грн.; придбання обладнання 17429,0 грн.; жалюзі – 32980 грн. ; флешки ДКСУ – 2850,00 грн..

По договору відповідального зберігання № 10 від Департаменту ОЗ ООДА від 27.03.2019 р. отримано сумки-укладки спеціальні , укомплектовані діагностичним обладнанням у кількості 8 комплектів (ЕКГ, спірометр, тонометр, інфрачервоний термометр, пульсоксиметр, глюкометр) на загальну суму – 335284,00 грн .

Для подальшого  розвитку первинної ланки необхідно сприяти залученню коштів різних джерел фінансування для розвитку матеріально-технічної бази структурних підрозділів закладу , закупівлі транспортних засобів ; проведенню поточних та капітальних ремонтів приміщень та фасадів амбулаторій загальної практики сімейної медицини та фельдшерських пунктів , та вирішенню питання кадрового забезпечення Згідно наказу Міністерства регіонального розвитку будівництва та житлово-комунального господарства Українивід 15.11.2019 №266 планується будівництво амбулаторії  загальної практики сімейної медицини в с.Ряснопіль з житлом  для 1 лікаря .

Діяльність комунального некомерційного підприємства «Березівський районний центр первинної медико-санітарної допомоги» спрямована на збереження та покращення здоров’я населення Березівського району.

Головний лікар
КНП «Березівський районний ЦПМСД» І.М.Кондрашова